Halvat osakkeet löytyvät Aasiasta, mutta kenen kantti kestää?

Kiinan ja Vietnamin pörssien romahdukset tarjoavat rohkeille sijoituksille korkeita tuotto-odotuksia ja sydämentykytyksiä.

27.10. 9:00

Kiinan osakemarkkinoiden romahdus maanantaina oli pysäyttävä hetki.

Kyse ei ollut vain pudotuksen syvyydestä, vaikka sekin oli merkittävä. Yhdysvalloissa listattujen kiinalaisten osakkeiden arvo putosi päivässä 14 prosenttia.

Kiinan poliittiset riskit hahmottuivat yhdessä viikonlopussa ulkomaisille sijoittajille, kun presidentti Xi Jinping täytti luottomiehillään Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvän komitean.

Xin ote vallasta on rautainen. Hän on tehnyt selväksi tahtonsa jakaa maan kehityksen hedelmiä kaikille kansalaisille ”merkittävällä ja tasa-arvoisella tavalla”. Kuinka paljon maan pörssijättien omistajien sallitaan rikastua?

Ulkomaiset sijoittajat pelästyivät ja vetivät varojaan kiinalaisista yhtiöistä.

Kiinan-sijoitusten järkevyyttä voi nyt pohtia monelta kantilta. Yksi näkökulma on osakeanalyytikoille se luontaisin.

JP Morgan -pankin strategi Marko Kolanovic arvioi CNBC:llä, että kiinalaisten osakkeiden hinnat ovat jääneet jälkeen siitä, mihin Kiinan talouden ja yritysten kunto antaisi aihetta.

Niinpä.

Totta kai osakkeiden hinnat ovat nyt aliarvostettuja taloudellisilla mittareilla, kun maan pörssin yllä leijuu poliittisen riskin synkkä pilvi.

Syyt Vietnamin pudotukseen löytyvät Kiinan tavoin muualta kuin yritysten tuloskunnosta tai valtion talousnäkymistä.

Poliittisten riskien voimistuminen tai väheneminen ajavat nyt osakkeiden suuntaa.

Xin ”vaurautta kaikille” -asenne on aito uhka maan pörssiyhtiöille, mutta estääkö se lopulta yhtiöiden mahdollisuuksia tuottaa jatkossa arvoa omistajilleen?

Yhdelläkään länsimaisella sijoittajalla ei ole yksityistä kurkistusikkunaa Xi Jinpingin aikeisiin.

Hieman samaa sukua oleva riski näkyy myös Vietnamin pörssissä, joka on tänä vuonna romahtanut.

Vietnam on suomalaisille sijoittajille erityinen markkina, sillä salkunhoitaja Petri Deryngin suuri PYN Elite -rahasto on jo vuosien ajan keskittynyt täysin Vietnamin markkinaan. Deryngin pelikirjassa Vietnamin talouden erinomaiset kasvunäkymät tekevät kotimarkkinayhtiöiden osakkeista houkuttelevia.

PYN Elite on historiassaan tehnyt huimia tuottoja Thaimaassa, polttanut näppinsä Kiinassa ja viime vuosina menestynyt hyvin Vietnamissa.

Tänä vuonna Vietnam on kuitenkin romahtanut yli 30 prosenttia samaan aikaan kun muista Kaakkois-Aasian pörsseistä Thaimaa ja Malesia ovat selvinneet paljon pienemmillä pudotuksilla ja Indonesian pörssi on vuoden osalta jopa plussalla.

Deryng kirjoitti maanantaina olevansa ”hämmentynyt ja yllättynyt” pörssin alamäestä, joka on osunut rajulla kädellä myös PYN Eliten osakkeisiin.

Poliittiset riskit ovat todellisia, mutta niiden ansiosta epävarmuuden sietäjille on tarjolla riskipreemiota ja korkeampia tuotto-odotuksia.

Syyt Vietnamin pudotukseen löytyvät Kiinan tavoin muualta kuin yritysten tuloskunnosta tai valtion talousnäkymistä. Taustalla on Vietnamin hallinnon puuttuminen pörssikurssien manipulaatioon ja kiinteistöalan yhtiöiden vedätyksiin.

Vaikka viranomaisten puuttumisen markkinoiden väärinkäytöksiin voi tulkita hyväksi asiaksi, se on palauttanut sijoittajien mieleen myös poliittiset riskit. Vietnam on Kiinan tavoin sosialistinen yksipuoluemaa, jossa yritysten tulevaisuudennäkymät ovat viime kädessä sidoksissa siihen, miten kommunistinen puolue toteuttaa markkinasosialismiaan.

Vietnamin pääomamarkkinat eivät ole yhtä kehittyneet kuin Kiinassa, mutta toisaalta Vietnamin hallinnon toimet herättävät ulkomaisessa sijoittajassa enemmän luottamusta kuin Kiinan toimet.

Riskiä sietävälle sijoittajalle Aasia tarjoaa houkuttelevan hintaisia osakkeita menestyvistä yhtiöistä. Poliittiset riskit ovat todellisia, mutta niiden ansiosta epävarmuuden sietäjille on tarjolla riskipreemiota ja korkeampia tuotto-odotuksia.

Aasian kiinnostavuutta lisää se, että muut osakemarkkinat ovat ongelmallisia eri syistä. Yhdysvalloissa osakkeet ovat viime aikojen laskusta huolimatta yhä hintavia. Euroopassa talouden näkymät ovat surkeat.

Monessa Aasian maassa – ei tosin Kiinassa – talouskasvuennusteet ja väestörakenne antavat edellytykset pörssikurssien kovalle nousulle pitkällä aikajänteellä. Heikkohermoisille ei Aasian-markkinaa ole tarkoitettu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan