Energiayhtiöt nousivat pörssin tähdiksi

Energia-ala on tarjonnut huimia tuottoja. Niitä tulee olemaan tarjolla jatkossakin, mutta oikeiden yhtiöiden löytäminen on vaikeaa, kirjoittaa HS Vision toimittaja Tuomas Niskakangas.

1.12.2022 9:00

Energiayhtiöiden nousu pörssien tähtiyhtiöiksi on kuin Hollywood-tarina. Siinä maahan lyöty ja unohdettu kehäraakki nousee kukoistukseen.

Alle kolme vuotta sitten pandemia alkoi ja energia-ala vajosi pohjalle. Öljyn hinta putosi pahimmillaan negatiiviseksi. Energia- ja sähköyhtiöiden osakkeet romahtivat. Jopa tuulivoimayhtiöiden kurssit putosivat kymmeniä prosentteja.

Jo sitä ennen perinteisillä energiayhtiöillä oli takana pitkä korpivaellus. Vuoden 2008 finanssikriisin pohjista alkaen pörssissä oli voinut välttää hyvät tuotot lähinnä sijoittamalla energiayhtiöihin.

Kunnes tuli vuosi 2022.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa käynnisti akuutin energiakriisin. Se on nostanut sähkön ja polttoaineiden hintaa erityisesti Euroopassa, mutta myös muualla.

Alan yhtiöiden tulokset menivät katosta läpi. Sijoittajat alkoivat nähdä tylsäksi koetulla sektorilla huimia mahdollisuuksia.

Tämän vuoden alusta alkaen energiasektorin osakkeet ovat nousseet maailmanmarkkinoilla yli 40 prosenttia, kun yleiset pörssi-indeksit ovat samaan aikaan laskeneet noin 15 prosenttia.

Iso kysymys on sijoittajien kannalta se, voiko energiayhtiöiden nousukiito jatkua.

Usein pörssin kuumilla osakkeilla on tapana nousta liikaa. Kun sijoittajat innostuvat samoista yhtiöistä yhtäaikaisesti, syntyy kuplia, jotka myöhemmin puhkeavat.

Energia-alalla osakkeiden hintojen nousu ei pohjaudu ruusuisiin odotuksiin, vaan voittoja taotaan tässä ja nyt.

Lisäksi energia-alan murros on vauhdittunut häkellyttävällä tavalla. Tylsänä pidetyllä alalla tapahtuu paljon. Se tarjoaa mahdollisuuksia niille yhtiöille, joiden kannalta uuden energiajärjestelmän palikat asettuvat suotuisasti kohdilleen.

Energiamurros kohtelee alan yhtiöitä epätasa-arvoisesti ja ehkä hyvinkin yllättävällä tavalla. Ala on täynnä erikoisuuksia ja keskinäisiä vaikutusketjuja, joiden kattava ymmärtäminen on vaikeaa.

Poliittinen epävarmuus on myös kasvanut. Poliitikkojen on vaikea katsoa sivusta, jos fossiilisen energian tuottamisella tehdään ylisuuria voittoja.

Energia-ala tulee olemaan lähivuosina täynnä pullonkauloja.

Selvältä näyttää se, että energia-alalta putkahtelee vielä vuosien ajan huimia tuottoja ja pörssiraketteja. Mutta myös häviäjiä. Mahdollisesti enimmäkseen niitä.

Energia-alan osakkeet ovat nousseet tylsyydestä rohkeiden pelureiden papereiksi, joilla voitetaan ja hävitään suuria summia.

Miten valita oikein?

Tuulivoiman kasvun jatku näyttää vääjäämättömältä, mutta onko se jo hinnoiteltu alan osakkeisiin täysimääräisesti? Tai onko uusiutuvan energian yhtiöissä jopa kupla?

Miten tuulettomien hetkien säätövoima ratkaistaan ja kuka onnistuu rahastamaan sillä? Vesivoima näyttää sopivan tarkoitukseen, mutta suuret vesivoiman tuottajat ovat sijoittajien kannalta harmillisesti pitkälti valtiollisessa omistuksessa.

Entä fossiiliset? Vanha pörssiviisaus ”Never sell Shell” on ollut 2000-luvulla viisauden vastakohta, mutta nyt öljy-yhtiöt takovat ennätystuottoja. Jatkuvatko ne vielä ensi vuonna? Tai pidempäänkin?

Energiantuotannon sähköistyminen vie sijoittajan ajatukset kohti akku- ja vetyteollisuutta, mutta molemmissa tuotannon haasteet ovat massiivisia. Ovatko ongelmat selätettävissä? Mikä yhtiö siinä onnistuu?

Energia-ala tulee olemaan lähivuosina täynnä pullonkauloja, joiden tunnistajat palkitaan ruhtinaallisesti.

Suomalaisella piensijoittajalla on vastassaan Wall Streetin analyytikoiden armeija. Se käyttää pohjattomia resurssejaan tutkiakseen energiayhtiöiden mahdollisuudet läpikotaisin.

Piensijoittajan mahdollisuudet perustuvat pääosin onneen. Toisaalta yksikin maalaisjärjellä tehty oivallus voi muuttua energiamarkkinoiden myllerryksessä isoiksi rahoiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita