Showpaini tarjoaa viihdettä myös pörssissä

World Wrestling Entertainmentia hyppysissään pitävä Vince McMahon osaa yllättää sijoittajat, kirjoittaa HS Vision toimittaja Emil Elo.

Showpainiorganisaatio WWE:n omistaja Vince McMahon poseerasi painija Austin Theoryn kanssa alan tapahtumassa Texasissa viime keväänä.

12.1. 11:00

Onhan se ehkä jonkun mielestä naurettavaa, kun steroideilla pumpatut lihavuoret hakkaavat toisiaan leikisti tuoleilla. Showpainiin voi kuitenkin ottaa muitakin näkökulmia.

Kyseessä on vaativa taiteenlaji, globaali ilmiö ja ennen kaikkea erittäin suuri bisnes.

Lajin suurin organisaatio World Wrestling Entertainment (WWE) listautui New Yorkin pörssiin vuonna 1999.

Koronavuosina WWE oli harvoja toimintaansa jatkavia urheiluviihdeorganisaatioita ja monialayhtiöksi muuttunut painijätti kasvatti liikevaihtonsa yli miljardiin dollariin vuonna 2021. Arvio vuoden 2022 liikevaihdosta oli noin 1,3 miljardia dollaria.

Osake kävi joulukuussa montussa, mutta muuten vuosi oli osakkeenomistajille varsin hyvä.

Vuoden 2022 ensimmäisenä päivänä osakkeen arvo oli 48 dollaria, ja kun vuosi päättyi, arvo oli 68 dollaria.

Syitä kurssinousulle voi vain arvailla, mutta yhtiö julkaisi viime vuonna uusia yhteistyösopimuksia muun muassa kaapeli-tv-yhtiö Comcastin kanssa, minkä lisäksi pitkäaikainen omistaja ja toimitusjohtaja Vince McMahon lähetettiin heinäkuussa operatiivisesta johdosta eläkkeelle raiskaus- ja ahdistelusyytösten seurauksena.

McMahonista oli tullut organisaatiolle vuosien mittaan painolasti, kun lievästi sanottuna kontroversiaali liikemies ajelehti kohusta kohuun. Kivireessä oli tuoreimpien syytösten lisäksi muun muassa 1990-luvulla oikeuteen asti päätynyt epäily, että McMahon olisi diilannut painijoilleen anabolisia steroideja. Tuolloin todistaja todettiin epäpäteväksi, eikä McMahonia tuomittu.

WWE:n kohdalla kannattaa hakea lisää popkornia ruudun ääreen, kun tapahtuu.

Showpaini ei olisikaan showpainia ilman kunnon saippuaoopperaa, joka ei aina jää kehään. Usein WWE:n kiinnostavimmat käänteet tapahtuvatkin talouslehtien sivuilla.

Tällä viikolla Vince McMahon nimittäin teki paluun yhtiön palvelukseen, kun McMahon äänestettiin yhtiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Äänestys oli muodollisuus, koska McMahon on WWE:n suurin osakkeenomistaja. Hän oli Yhdysvaltojen arvopaperikomission (SEC) raporttien mukaan siirtänyt ensin hallituksesta syrjään JoEllen Dillonin, Jeffrey Speedin sekä Alan Wexlerin, jotka olivat mukana McMahonin viime kesän savustamisessa.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan McMahon oli ilmoittanut blokkaavansa kaikki uudet tv-diilit ja yhteistyösopimukset, jos häntä ei päästettäisi mukaan takaisin yhtiön toimintaan.

McMahon myös lähetti julkisuuteen tiedotteen, jonka mukaan hän on paras mies johtamaan WWE:tä.

Samassa rytäkässä yrityksestä lähti McMahonin tytär Stephanie McMahon, joka oli hoitanut toimitusjohtajan pestiä väliaikaisesti yhdessä Nick Khanin kanssa. Uusi toimitusjohtaja on Khan, joka on tullut tunnetuksi aggressiivisista ja julkisista neuvotteluista eri televisio-operaattorien kanssa.

Monet sijoittajat haluaisivat ehkä tässä kohtaa hieman hengähtää, mutta WWE:n kohdalla kannattaa hakea lisää popkornia ruudun ääreen, kun tapahtuu. Yleensä asiat nimittäin kiihtyvät.

Ja niin tapahtui tälläkin kertaa.

Lähes välittömästi McMahonin paluun jälkeen julkisuuteen alkoi tippua tietoa, että koko yrityskokonaisuus on itse asiassa myyty Saudi-Arabiaan – ja WWE lähtee pörssistä pois.

Lukuisat showpainia seuraavat journalistit raportoivat, että Saudi-Arabian sijoitusrahasto Public Investment Fund (PIF) olisi ostanut WWE:n osakekannan. Noin puolen biljoonan euron sijoitusrahasto on perustettu vähentämään Saudi-Arabian öljyriippuvuutta.

Osake on reagoinut voimakkaasti. Torstaina 12. tammikuuta osakkeen arvo noteerataan noin 90 dollariin.

Toistaiseksi ei ole vielä tarkempaa tietoa, miten myynti varsinaisesti tapahtuu ja mikä voisi olla Vince McMahonin rooli uuden omistajan alla. Samalla monen sijoittajan portfoliosta on poistumassa yksi hyvin viihdyttävä osakekirja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita