New Yorkin pörssiin voi mennä myös täyskatastrofilla

Suomalaisen ohjelmistoyhtiö MariaDB:n osakkeen arvo romahti spac-yhdistymisen jälkeen. Sijoittajat vetivät rahansa pois ja nyt yhtiö yrittää löytää ostajaa suurelle osalle osakkeista, kirjoittaa HS Vision toimittaja Elina Lappalainen.

18.1. 10:54

Toisin kuin suomalaistaustainen ohjelmistoyhtiö MariaDB tiedotteessaan ja HS Visiolle antamassaan haastattelussa antoi ymmärtää, yhtiön joulukuussa toteutunut spac-järjestäytymisellä listautuminen New Yorkin pörssiin oli katastrofi.

Totuus MariaDB:n tilanteesta oli kätevästi piilotettu 427 sivun mittaiseen 8-K-raporttiin Yhdysvaltain pörssivalvontaviranomaiselle SEC:lle. Pdf ilmestyi yhtiön omille sijoittajasuhdesivuille vasta 22.12. eli kolme päivää kaupankäynnin alettua.

Ja raportti on karmeaa luettavaa.

Raportista selviää, että sijoittajat vetivät rahansa, eli 266,3 miljoonaa dollaria, pois spac-yhtiöstä.

Ei ihme, että yhtiön osakkeen arvo romahti 64 prosenttia sen jälkeen, kun MariaDB:n ja spac-yhtiö Angel Pondin yhdistyminen oli toteutunut.

Fuusion alla osakkeen arvo oli 11,1 dollaria, kun se nyt on vain 3,78 dollaria.

Haastattelussa yhtiön perustajaosakas ja hallituksen jäsenenä vielä joulukuussa ollut Patrik Backman silti kiisti ongelmat ja sanoi järjestelyn sujuneen suunnitelmien mukaan.

MariaDB:n spac-listautumisesta kerrottiin alun perin jo vuosi sitten, mutta järjestelyn toteutuminen venyi. Spac-yhtiöllä (Special Purpose Aquisition Company) tarkoitetaan pörssiin listautunutta yhtiötä, jolla ei ole omaa liiketoimintaa ja joka on kerännyt sijoittajilta rahoitusta tehdäkseen yritysoston.

Vuosi sitten teknologiaosakkeiden arvostustasot markkinoilla olivat yleisesti paljon korkeammalla tasolla. Silloin spac saattoi näyttää vielä hyvältä vaihtoehdolta rahoituksen keräämiseen ja tarjosi reitin pörssiin.

Sen jälkeen markkina kääntyi, ja teknologiaosakkeiden arvostustasot laskivat jyrkästi. MariaDB:lle määritelty hinta ei ollut enää uskottava.

Vielä kauppaa sovittaessa vuosi sitten MariaDB:n arvoksi määriteltiin noin 672 miljoonaa dollaria eli 598 miljoonaa euroa. Nyt siitä on jäljellä murto-osa.

Kesällä isot neuvonantajapankit JP Morgan ja Goldman Sachs vetäytyivät tapauksesta vedoten sääntelyn kiristymiseen ja neuvonantajien vastuuroolin muutokseen. Se ei näyttänyt hyvältä.

Lue lisää: Suomalaistaustainen ohjelmisto­yhtiö MariaDB listautui pörssiin Yhdys­valloissa

Raportista selviää, että sijoittajat vetivät rahansa, eli 266,3 miljoonaa dollaria, pois spac-yhtiöstä. Sen oli tarkoitus olla kasvupääomaa, ja rahoitus on juuri se spac-listautumisen porkkana.

Sijoittajista 99 prosenttia veti rahansa pois. Jäljelle jäi vain 2,6 miljoonaa dollaria.

Nyt kun rahat ovat poissa, MariaDB on kyllä pörssissä mutta tyhjän päällä.

Raportissa MariaDB toteaa suoraan: ”On olemassa suuri epäilys kyvystämme jatkaa toimintaamme, ja saatamme tarvita lisäpääomaa [...] emmekä voi olla varmoja siitä, että pääomaa on saatavilla kohtuullisin ehdoin tarvittaessa tai ollenkaan.”

Tammikuussa 2022 MariaDB sai 103 miljoonan dollarin rahoituskierroksen.

Se ei riitä pitkälle sillä tahdilla, jolla MariaDB rahaa polttaa. Syyskuussa 2022 päättyneellä tilikaudella yhtiö kertoo nettotappionsa olleen 48,7 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan yhtiön liikevaihto oli vähemmän, vain 43,7 miljoonaa dollaria.

Yhtiön mukaan sen käteisvarat ja myyntitulot eivät riitä toiminnan pyörittämiseen, vaan rahat ovat lopussa viimeistään kesäkuun 30. päivä.

Ruutukaappaus MariaDB:n pörssivalvontaviranomaiselle antamasta raportista.

Tänään yhtiö julkaisikin ilmoituksen osakeannista. Poikkeuksellisessa osakeannissa ei kuitenkaan lasketa liikkeelle uusia osakkeita, vaan nykyiset omistajat myyvät.

Tarjolla on suuri osa yhtiön osakkeista, eli käytännössä MariaDB:lle yritetään nyt löytää uusi omistaja. Miten tämä onnistuu, jää nähtäväksi. Jos yksi ostaja hankkisi kaiken, mahdollisuus voisi olla vetää koko soppa pörssistä pois.

Vastaaviin pörssilistattuihin yhtiöihin verrattuna MariaDB on pieni, eivätkä sen kasvuluvut ole olleet kummoiset. Lähes 50 miljoonan euron liikevaihto 13-vuotiaalle yritykselle kalpenee kansainvälisten kilpailijoiden rinnalla. Yhtiö kasvoi 2021–2022 vain 21 prosenttia.

Samaan aikaan kilpailijan MongoDB:n liikevaihto kasvoi 53 prosenttia ja Snowflaken 81 prosenttia. Kun kilpailijat kasvavat nopeammin, MariaDB ei siis ainakaan ole voittamassa markkinaosuutta.

Vuosien aikana MariaDB on tehnyt kumulatiivisesti 200 miljoonan dollarin edestä tappioita.

Myös niin sanotulla rule of 40 -mittarilla MariaDB on ongelmissa. Periaatteen mukaan hyvän ohjelmistoyrityksen yhteenlasketun liikevaihdon kasvuprosentin ja suhteellisen kannattavuuden pitäisi olla yli 40.

MariaDB:n kohdalla luku on miinuksella.

Keskeinen kysymys on, miksi spac-järjestely vedettiin tässä tilanteessa maaliin asti. Voisi tulkita, että järjestely runnottiin läpi väkisin, ehkä sopimussakkojen uhalla.

Vain kuukauden pörssitaipaleen jälkeen MariaDB etsii uutta omistajaa osakeannilla.

Koko hommasta on ollut osapuolille vuoden ajan valtava paperityö, jossa lähinnä konsulttiyhtiöt ja juristit ovat tienanneet.

Suomen ensimmäinen spac-järjestelyllä Yhdysvalloissa pörssiin päätynyt yhtiö oli pannukakku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita