Uusien tarjousten jännääminen kannattelee Roviota

Hyvässä kunnossa oleva Rovio julkaisi tulosluvut, jotka eivät ainakaan heikennä sen asemaa neuvotteluissa yrityskaupasta, kirjoittaa HS Vision toimittaja Elina Lappalainen.

9.2. 14:48 | Päivitetty 9.2. 21:09

Rovion torstaina julkaisema vuoden 2022 tulos jäi hieman analyytikoiden odotuksista mutta oli aivan kelvollinen.

”Ihan hyvin yhtiö menestyi ja tekee edelleen vahvaa tulosta”, OP:n seniorianalyytikko Kimmo Stenvall arvioi.

Tavallisessa tilanteessa Rovion tulosluvut voisivat painaa yhtiön osakekurssia hienoiseen laskuun, mutta nyt spekulaatiot yrityskaupan toteutumisesta kannattelevat kurssia.

Maanantaina Rovio kertoi aloittaneensa strategisen selvityksen yhtiöön kohdistuvista ostotarjouksista. Yhtiö kertoi saaneensa yhteydenottoja ja alustavia ehdotuksia. Osana selvitystä Rovio kertoi aloittavansa alustavat keskustelut ”eräiden tahojen” kanssa.

Samalla se käy ei-sitovia keskusteluita israelilaisen peliyhtiö Playtikan kanssa, joka teki yhtiöstä tammikuussa ostotarjouksen runsaalla 680 miljoonalla eurolla.

Vaikka Playtikan hieman erikoinen tarjous ei näytä todennäköiseltä läpimenijältä, ainakin se avasi pelin.

Nordean analyytikko Felix Henriksson nosti mahdollisina ostajatahoina esiin Electronic Artsin, Take-Twon, Netflixin tai Disneyn. Käytännössä se on kuitenkin vain listaus ilmeisistä alan isoista yrityksistä, jotka voivat olla tai olla olematta mukana pelissä.

Sekä Nordea että Inderes arvioivat, että Rovion myyminen Playtikalle on epätodennäköistä, sillä israelilaisyhtiöllä on Suomessa kyseenalainen maine.

Playtika on ostanut Suomesta aiemmin Seriouslyn vuonna 2019 ja Reworksin vuonna 2021. Seriously kuitenkin lopetettiin viime syksynä ja sen toiminnot siirrettiin Israeliin ja Puolaan. Noin 120 työntekijää irtisanottiin.

”Jonkin toisen pehmeämmän ostajan [esimerkiksi Disney tai Netflix] tekemää tätä korkeampaa tarjousta voisi olla vaikea sivuuttaa”, Inderes arvioi.

Lue lisää: Roviota havitteleva israelilais­yritys on ”militantti organisaatio”, jolla on Suomessa huono maine

Lue lisää: Playtikan ostotarjous ei ole yllätys. Matala arvostus tekee Roviosta halutun ostokohteen.

Rovion tie pörssissä sen 2017 tapahtuneen listautumisen jälkeen ei ole ollut sellainen menestystarina, mitä sijoittajille luvattiin. Tammikuussa 2021 toimitusjohtajana aloittanut Alexandre Pelletier-Normand on kuitenkin saanut yhtiössä uutta kasvuvaihdetta päälle. Rovio on investoinut muun muassa uusien pelitiimien perustamiseen Kanadassa ja Barcelonassa sekä kasvanut yrityskaupoilla.

Pelimarkkina on silti perusluonteeltaan epävarma. Vaikka testimarkkinoilla on nytkin neljä uutta peliä, niiden hittipotentiaalia ei voi ennustaa varmasti.

Jos Rovion hallitus kieltäytyisi korkeammasta ostotarjouksesta, sillä pitäisi olla vahvat perustelut kasvusta itsenäisenä yrityksenä.

”Pitäisi uskoa, että johdon nykyinen suunnitelma vie yhtiön kasvuun, jossa osakkeen käyvän arvon pitäisi olla korkeampi kuin tarjottu hinta. Silloin voisi sanoa, että ei tule kauppoja ja pystymme itsenäisenä parempaan suoritukseen”, Stenvall sanoo.

Joulukuu on maailman pelimarkkinoilla tärkein kuukausi. Siksi ei ole hyvä merkki, että Rovion tulos laski selvästi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden takaisesta. Myös liikevaihto pieneni 2,5 prosenttia 76,9 miljoonaan euroon.

Vuosi 2022 oli koko alalle vaikea, sillä korona-pandemian aikainen pelialan noste on nyt haihtunut. Mobiilipelien markkinat laskivat viime vuonna ensimmäistä kertaa koskaan.

Rovion suurimmat pelit ovat kesällä 2015 julkaistu Angry Birds 2 sekä tammikuussa 2019 ilmestynyt Angry Birds Dream Blast.

Niiden rinnalle pitäisi saada uusia läpimurtoja, mutta se on vaikeaa. Vanheneva ja muutamaan kärkipeliin keskittynyt peliportfolio ei sijoittajia vakuuta.

Pelletier-Normandin mukaan Dream Blastin toinen vuosipuolisko ”oli upea”. Pelin bruttomyynti kasvoi vuosineljänneksellä uuteen ennätykseen, 21,6 miljoonaan euroon.

Se on hyvä uutinen, että neljä vuotta vanhasta pelistä saadaan vielä uutta virtaa.

Tuloksen heikkenemisessä oli hopeareunus, sillä taustalla olivat muun muassa kasvaneet käyttäjähankinnan kustannukset. Silloin kun peli vetää, sen mainontaan kannattaa investoida.

Nyt kysymys on, miten kovia tarjouksia ostajat lyövät pöytään. Tietoa siitä voitaneen odottaa lähiviikkoina.

Rovio Entertainment

Loka–joulukuu 2022

  • Rovion liikevaihto laski vuosineljänneksellä 2,5 prosenttia 76,9 miljoonaan euroon edellisvuoden 78,9 miljoonasta eurosta.

  • Konsernin oikaistu liikevoitto laski 5,9 miljoonaan euroon.

  • Pelien vertailukelpoinen bruttomyynti laski 7,9 prosenttia samalla kun globaali mobiilipelimarkkina (Kiina pois lukien) laski 7 prosenttia.

  • Rovion toiseksi suurimman pelin Angry Birds Dream Blastin bruttomyynti kasvoi 33,4 prosenttia uuteen ennätykseen 21,6 miljoonaan euroon.

  • Käyttäjähankintainvestoinnit kasvoivat 23,3 miljoonaan euroon ja olivat lähes kolmanneksen pelien liikevaihdosta.

Tammi–joulukuu 2022

  • Rovion liikevaihto kasvoi koko vuonna 11,0 prosenttia 317,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 286,2 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen eli kiintein valuuttakurssein laskettu liikevaihto laski 1,2 prosenttia.

  • Konsernin oikaistu liikevoitto laski 39,2 miljoonaan euroon.

  • Pelien bruttomyynti kasvoi 9,8 prosenttia 298,0 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen bruttomyynti laski 2,8 prosenttia samalla kun globaali mobiilipelimarkkina (Kiina pois lukien) laski 10 prosenttia.

Oikaisu 9.2.2023 kello 21.08. Artikkelissa kirjoitettiin alun perin Felix Henrikssonin nimi väärin Hendersonina.