Yhdysvalloissa on kaatunut kolme pankkia alle viikossa. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Yhdysvaltain pankkisektorilla nähtiin tätä suurempaa paniikkia viimeksi vuoden 2008 finanssikriisissä.
Kiinnostava sivujuonne Yhdysvaltain viime viikolla puhjenneessa pankkihermoilussa on kolmen romahtaneen pankin kytkös kryptomarkkinoihin.
Pankeilla ja kryptoilla on monimutkainen suhde.
Iso osa pankeista ja viranomaisista suhtautuu kryptomarkkinoihin varauksella. Syyt ovat moninaiset, lähtien jo kryptosijoittajien ideologiasta. Tunnetuin kryptovaluutta bitcoin luotiin alkuaan vaihtoehdoksi perinteiselle finanssijärjestelmälle, ja samaa henkeä löytyy edelleen.
Lue lisää: Podcast: Rautalangasta mitä Silicon Valley Bankille tapahtui ja mitä se merkitsee
Myös käytännön syyt ovat johtaneet pesäeroon perinteisten pankkien ja kryptomaailman välillä. Rahojen alkuperää ja asiakkaiden tunnistamista koskevat säädökset ovat tehneet kryptoyhtiöiden palvelemisesta pankeille usein vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kun soppaan lisätään vielä kryptomarkkinoiden toistuvat skandaalit ja vedätykset, kryptoista on tullut kirosana pankkien compliance-yksiköille.
Vaikka kryptoyhtiöiden on ollut vaikea järjestää pankkipalveluitaan, ovat kryptosijoittajat tehneet omaisuuksia. Summat olivat niin suuria, että kaikki pankit eivät voineet vastustaa houkutusta.
Kuinka ollakaan, kaikki kolme kaatunutta pankkia suhtautuivat poikkeuksellisen suopeasti kryptomarkkinoihin.
Toimintansa lopettanut Silvergate oli yksi tunnetuimmista kryptopankeista, eikä se yrittänytkään peitellä asiaa. Silvergate kehuu edelleen sivuillaan, miten sillä on satoja vakavaraisia kryptoyhtiöitä asiakkaanaan.
Lue lisää: Kryptomarkkinan johtaviin pankkeihin kuulunut Silvergate suljetaan
Strategia toimi pitkään, ja kryptorahaa tulvi Silvergateen ovista ja ikkunoista. Yhtiön osakekurssi yli kymmenkertaistui vuosien 2020–2021 aikana.
Tuuli kääntyi viime vuonna, kun kryptovaluuttojen kurssit painuivat ja skandaalit seurasivat toinen toisiaan. Yksi ratkaisevista iskuista oli kryptopörssi FTX:n konkurssi. FTX oli yksi Silvergaten asiakkaista.
Lue lisää: Kryptopörssi FTX romahti, asiantuntijan mukaan kupla on nyt puhjennut
Lue lisää: Vaikeuksissa rypevä kryptopörssi FTX hakeutuu yrityssaneeraukseen
Rahat alkoivat yhtäkkiä valua pois Silvergaten holveista, ja sijoittajien luottamus horjui.
Myös viranomaiset ja poliitikot kiinnostuivat Silvergaten toimista. Muun muassa senaattori Elizabeth Warren pyysi Silvergatea selventämään roolinsa FTX-pörssin romahduksessa.
Talletuspako jatkui. Silvergaten loppu koitti viime viikon keskiviikkona, kun pankki kertoi lopettavansa toimintansa.
Sunnuntai-iltana viranomaiset ottivat haltuunsa newyorkilaisen Signature-pankin. Se muistutti monin tavoin Silvergatea.
”Keskeisimmät syyt SVB:n tuhoon olivat holtiton riskienhallinta ja liian keskittynyt asiakaskunta.
Signature oli Silvergaten tapaan ottanut runsaasti kryptoasiakkaita. FTX -pörssi lukeutui niin ikään Signaturen asiakkaisiin.
Signature kasvoi viime vuosina hurjaa tahtia, ja kryptomarkkinat olivat ilmeisesti avainroolissa pankin kasvun taustalla. Pankin talletukset kolminkertaistuivat vuosien 2017 ja 2020 välillä. Financial Times -lehti pohti jo viime kesänä, miten pahasti Signature saisi siipeensä kryptomarkkinoiden laskiessa. Vastaus tuli sunnuntaina, kun viranomaiset ottivat pankin haltuunsa.
Signaturen hallituksen jäsen Barney Frank sanoi maanantaina, että viranomaiset pysäyttivät pankin toiminnan nimenomaan sen kryptotoiminnan vuoksi.
Kryptosijoittajien lisäksi Signaturen asiakaskunta oli muutenkin kiinnostava. Signature toimi vuosien ajan Donald Trumpin ja hänen lähipiirinsä luottopankkina. Trumpin tytär Ivanka Trump istui jopa Signaturen hallituksessa vuosina 2011–2013.
Viime viikonloppuna kaatunut Silicon Valley Bank (SVB) oli kertaluokkaa suurempi kuin kaksi muuta kaatunutta pankkia, Signature ja Silvergate.
Keskeisimmät syyt SVB:n tuhoon olivat holtiton riskienhallinta ja liian keskittynyt asiakaskunta. SVB haali viime vuosien nousumarkkinassa miljarditolkulla asiakastalletuksia teknologiayrityksiltä ja -sijoittajilta. Nuo rahat pankki sijoitti markkinoiden huipulla kiinteäkorkoisiin velkapapereihin.
Lopulta nousukauden tuomat rahat katosivat SVB:ltä vielä nopeammin kuin ne olivat tulleet.
”Näyttää siltä, että Yhdysvaltain viranomaiset pelastivat viime viikonloppuna Yhdysvaltain pankkisektorin lisäksi myös kryptomarkkinat.
Teknologiasijoittajat alkoivat epäillä SVB:n maksukykyä. Kun asiakkaat nostivat varoja pois pankista, joutui pankki myymään huipulla ostamiaan velkapapereita isolla tappiolla. Lopulta viime viikon lopulla syntyi täysimittainen talletuspako ja pankki joutui sulkemaan ovensa.
Kryptot eivät olleet siis pääsyy SVB:n tuhoon, mutta kryptojen roolia ei voi sivuuttaa täysin tämänkään pankin kohdalla.
Ensinnäkin Silicon Valley Bankiin kohdistunut talletuspako kiihtyi äärimmilleen vasta sen jälkeen, kun toinen kalifornialaispankki Silvergate lopetti toimintansa viime viikon keskiviikkona. Voi olla, että SVB olisi pysynyt pystyssä ilman Silvergaten aiheuttamaa säikähdystä.
Toiseksi monet SVB:n asiakkaat olivat tavalla tai toisella kytköksissä kryptoihin. Esimerkiksi FTX-pörssin kytkeytyvällä Blockfillä oli yli 200 miljoonaa dollaria talletuksia Piilaakson ykköspankissa SVB:ssä. Kryptoyhtiö Circle piti sekin osaa varojaan SVB:ssä.
Ja Circlestä päästään viime päivien pankkipaniikin erikoisimpaan yksityiskohtaan.
Näyttää siltä, että Yhdysvaltain viranomaiset pelastivat viime viikonloppuna Yhdysvaltain pankkisektorin lisäksi myös kryptomarkkinat. Kyse saattoi olla vahingosta, mutta lopputulos on sama, yhtä kaikki.
Lue lisää: Onko edessä uusi pankkikriisi? Tästä historiallisessa pankkiromahduksessa on kyse
Lue lisää: Piilaakson luottopankki romahti – osa pelkää sen enteilevän pankeille suurempaa kriisiä
Mitä siis tapahtui?
Kryptoyhtiö Circle on suurelle yleisölle varsin tuntematon yhtiö, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Circle pyörittää vakaavaluutta USDC:tä, joka on yksi tärkeimmistä palasista koko kryptomarkkinan päivittäisen toiminnan kannalta. Kärjistäen voi sanoa, että ilman vakaavaluutta USDC:tä iso osa kryptomarkkinoiden kaupankäynnistä jäisi käymättä.
Circle oli tallettanut SVB-pankkiin yli kolme miljardia dollaria. Circle oli myös Silvergaten ja Signaturen asiakas.
Kun Silicon Valley Bank ajautui kriisiin viime viikon perjantaina, oli myös Circlen pyörittämä vakaavaluutta hajota käsiin. Kryptosijoittajat menettivät hetkeksi luottamuksensa USDC:hen, ja sen kurssi notkahti uhkaavasti.
USDC:n kurssin perässä myös muut kryptovaluutat, kuten bitcoin ja ethereum, syöksyivät jyrkästi.
Tilanne muuttui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Keskuspankki Fed kertoi, että Silicon Valley Bankin tallettajat saavat varansa takaisin täysimääräisesti. Samalla hetkellä kryptomarkkinat huokasivat helpotuksesta. USDC:n kurssi palautui, ja sitä myöten bitcoin ja ethereumkin nousivat alhostaan. Tiistaina kello 11.45 bitcoinin kurssi on jo yli 24 300 dollaria ja on hiponut korkeimpia lukemia useaan kuukauteen.
Kun viranomaiset pelastivat Silicon Valley Bankin, ne taisivat samalla pelastaa myös kryptomarkkinat.