Kaksi vuotta sitten suomalaisen latauspalveluiden teknologiatarjoajan Virran työntekijämäärä oli 120. Nyt se on yli 200.
Kaksi vuotta sitten liikevaihto oli 11 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 se oli jo 39 miljoonaa.
Suomalainen Virta sanoo olevansa markkinajohtaja nopeasti kasvavalla sähköautojen lataamisen alalla.
Kun isolla markkinalla tapahtuu nopea muutos, se on aina iso mahdollisuus. Samalla se vaatii paljon pääomaa kasvaa, palkata uusia työntekijöitä ja laajentua uusille markkinoille.
Siksi Virta on nyt kerännyt 85 miljoonaa euroa uutta rahoitusta, josta 65 miljoonaa euroa tulee pääomasijoittajilta ja 20 miljoonaa on lainaa Business Finlandilta.
”Tässä on moni asia osunut kohdilleen, kun olemme onnistuneet voittamaan osuutta globaalista markkinasta ja samaan aikaan sähköinen liikenne kasvaa niin huimaa vauhtia”, sanoo Virran toimitusjohtaja Jussi Palola.
Investointipankki Goldman Sachsin ennusteen mukaan vuonna 2030 sähköautojen osuus autoista on jo 33 prosenttia ja vuoden 2035 jälkeen osuus on yli 50 prosenttia.
Sen kasvun imussa pysyminen tarkoittaisi, että suomalaisesta Virrasta voisi tulla oikeasti iso.
Siihen yhtiö pyrkii valmistautumaan.
”Operoimme nyt yhtä Euroopan laajimmista latausverkostoista. Rakennamme kypsyyttä miljardiluokan operaatiota varten. Samalla valmistamme toimintoja siihen, miten pörssiyhtiö toimii”, Palola sanoo.
Vaikka hän puhuu jo valmiudesta pörssiyhtiöksi, se ei tarkoita että listautuminen olisi heti ajankohtaista, Palola korostaa. Se on yksi vaihtoehto tulevaisuudessa.
Yhtiöllä on nyt niin vahva rahoitus, että se voi tarvittaessa kasvaa myös yrityskaupoilla ostamalla muita yrityksiä.
Virta kehittää älykkäitä sähköautojen latauspalveluita ja lisensoi teknologiaansa alueellisille toimijoille, jotka sitten rakentavat varsinaisen latausverkoston ja operoivat palvelua.
Sen asiakkaana on esimerkiksi energiayhtiöitä, kiinteistöjä ja yrityksiä, mutta yhä enemmän myös perinteisiä öljyalan yrityksiä ja polttoainejakelijoita.
Kyse on käytännössä digitaalisesta alustasta, joka mahdollistaa uusille palveluntarjoajille sähköautojen latausliiketoiminnan pyörittämisen. Virran järjestelmä sisältää latauspisteiden ohjausjärjestelmän, joka seuraa laitteita, niiden kuntoa ja käyttöä.
Virta ei itse valmista latauslaitteita, mutta sen omalla latauspisteellä on sen omissa nimissä brändättyjä laitteita. Asiakkaiden latauspisteet ovat usein niiden omilla brändeillä.
Mukana on myös kuluttaja-asiakkaiden sovellus. Palolan mukaan kymmenen prosenttia Euroopan sähköautoilijoista on rekisteröitynyt Virran alustalle sen eri asiakkaiden kautta.
Virran oma liiketoimintamalli puolestaan perustuu kolmeen eri tulovirtaan. Se laskuttaa kuukausimaksua yritysasiakkailta järjestelmän käytöstä. Lisäksi niille on maksu sen mukaan, kuinka monta latauspistettä järjestelmään on kytketty. Virta saa myös pienen siivun jokaisen sähköautoa lataavan kuluttajan maksusta. Sen asiakkaat kuitenkin rakentavat järjestelmän päälle itsenäisesti omia mallejaan ja hinnoittelevat palvelunsa itse.
Virran latausalustaa käyttää yli tuhat yritystä, jotka ylläpitävät sähköautojen latausasemaverkostoja ja -palveluita 35 maassa.
Autot seisovat paikoillaan tyypillisesti pitkiä aikoja, joten niiden älykkäällä lataamisella voidaan ajoittaa lataus siihen aikaan, kun hinta on edullisempi ja uusiutuvia energiamuotoja on saatavilla.
Britanniassa Virta on testannut asiakkaansa kanssa jo järjestelmää, jossa auto syöttää sähköä takaisin silloin, kun sille on kova kysyntä. Jos sähköautoilija suostuu älykkääseen lataukseen, hän voi ladata autoaan halvemmalla.
”Sähköajoneuvot ovat käytännössä isoja pyörillä kulkevia akkuja”, yhtiö tiivistää tulevaisuuden skenaarion, jossa sähköautojen akut ovat merkittävä osa koko energiajärjestelmää.
Jos tämä akkukapasiteetti liitetään muuhun energiajärjestelmään ja mukautetaan lataaminen reaaliaikaisesti sähkön tuotantoon ja hintaan, saadaan hyötyä kysyntäjoustona. Silloin akkuihin voidaan varastoida sähköä, kun tuotanto on suurta ja hinta alhaalla.
”Se ei ole vielä arkea, mutta skenaariomme on, että se yleistyy jo parissa vuodessa”, Palola sanoo.
Tämä säästäisi muualla tehtäviä verkkolaiteinvestointeja jopa 254 miljardilla eurolla Euroopassa ja auttaisi säästämään kasvihuonekaasuja merkittävästi, arvioi viime syksynä tehty Smart Energy Europen raportti.
Palolan mukaan Virralla on nyt yksi alan parhaista patenttisalkuista energiateknologioissa, jotka liittyvät ajoneuvojen verkkoon kytkemiseen (V2G), autonomisiin ajoneuvojen latauksiin ja monimutkaisten verkkotoimintojen operointiin.
Virta arvioi sen alustaan kytketyn latauskapasiteetin kasvavan nykyisestä noin 2 000 megawatista 12 000–15 000 megawattiin eli kymmenen ydinvoimalan kokoiseksi vuoden 2025 loppuun mennessä.
Olkiluoto 3 -voimalan nettotuotantoteho on noin 1 600 megawattituntia.
”Sähköautojen akkuja hyödyntämällä saadaan säätövoimaa esimerkiksi tuulivoimalle. Sähköautot siis voivat mahdollistaa uusiutuvaa energiaa”, Jussi Palola sanoo.
Virran rahoituskierroksella sijoittajina ovat sen vanhat omistajat eli ranskalainen teknologiasijoitusyhtiö Jolt Capital, Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi ja singaporelaisen valtion sijoitusyhtiö Temasekin rahasto Vertex Growth. Muita sijoittajia ovat energiayhtiöiden sijoitusyhtiöt kuten saksalaisen E.ON:in rahoittama Future Energy Ventures, Lahden Energia, Vantaan Energia ja Kotkan Energia.
Palolan mukaan neuvotteluita ulkopuolisten sijoittajien kanssa ei tarvinnut käydä, sillä vanhat sijoittajat pystyivät ja halusivat jatkaa kasvuinvestointien tekemistä.
Virta keräsi kasvurahoitusta edellisen kerran huhtikuussa 2021. Silloin summa oli yhteensä 30 miljoonaa euroa.
Sen jälkeen yhtiö on investoinut lisää tuotekehitykseensä ja avannut muun muassa uuden tuotekehitysyksikön Romanian Bukarestissa sekä laajentunut uusille markkinoille.
”Singaporessa Temasekin mukana oleminen on auttanut meitä. Saimme siellä viime vuonna ison asiakkaan, joka operoi neljäsosaa koko Singaporen julkisesta latauskapasiteetista”, Palola kertoo.
Kovat kasvuluvut nostivat Virran Financial Timesin tuhannen Euroopan nopeimmin kasvavan yrityksen listalle jo neljännen kerran peräkkäin vuonna 2023.
Tänä vuonna Virta tavoittelee jälleen liikevaihdon kaksinkertaistamista noin 78 miljoonaan euroon.
Viime vuoden tilinpäätös on vielä vahvistamaton, mutta noin 39 miljoonan euron liikevaihdolla Virta teki 18 miljoonan euron liiketappion, koska se investoi kasvuun ja tuotekehitykseen.
”Odotus on, että saavutamme kannattavuuden perustasollamme 2025. Mutta jos nälkä kasvaa syödessä ja lähdemme laajentumaan Yhdysvaltoihin, se vaatii etupainotteisia investointeja”, Palola sanoo.
Vaikka moni muu pääomarahoitettu teknologiayhtiö on vuoden aikana joutunut kiristämään vyötä ja käynyt muutosneuvotteluita, Palolan mukaan Virta rekrytoi edelleen maltillisesti. Tänä vuonna suunniteltu kasvuvauhti on noin 30 uutta työntekijää.
Oikaisu 25.4. kello 12.04: Bukarest sijaitsee Romaniassa, ei Unkarissa.