[Mainos: Elisa] Hoitaja Anu Nyman tapaa koronapotilaita videorobotti Murffin avulla - HS Visio - mainos | HS.fi
MainosElisa

Hoitaja Anu Nyman tapaa koronapotilaita videorobotti Murffin avulla

MAINOS Etäohjattava, tablettia kantava videorobotti tuo hoitajan koronapotilaiden viereen nopeasti. Uusi teknologia helpottaa hoitotyötä pandemian keskellä.

Sähkömoottoroidun rungon lisäksi robotti koostuu tabletista ja kaiutinpuhelimesta. Hoitajat ja lääkärit ohjaavat robottia toisen tabletin avulla osaston kansliasta.­


1.4. 11:39

Helsingin kirurgisessa sairaalassa toimiva tilapäinen koronapotilaiden vuodeosasto on saanut uuden avustajan, joka ei väsy. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja Elisa ovat kehittäneet yhteistyössä videorobotin. Sen tehtävänä on tuoda hoitaja tablettiyhteyden avulla koronapotilaan sängyn viereen nopeasti.

”Robotti ei korvaa ihmistä, mutta tekniikan hyödyntäminen tekee hoitajien työstä aiempaa helpompaa”, osaston ylihoitaja Anu Nyman sanoo.

Etäohjattavasta Murffiksi nimetystä robotista on koronapotilaiden hoidossa suuri apu. Hoitajien on aina huoneeseen mennessään puettava ylleen suojatakki, visiiri, suojapäähine, hengityssuojain ja kumihanskat – eli koko suojavaatekerta.

”Suojautuminen on tehtävä huolella, mutta erityistä tarkkuutta vaaditaan suojavarusteiden riisumisessa hoitotehtävän jälkeen. Varusteet on kyettävä riisumaan huolehtien siitä, että ei vahingossa likaa itseään”, Nyman kertoo.

 ”Robotti tuo piristystä arkeen. Sen avulla yhteys hoitajaan saadaan heti.”

Robotin avulla hoitajat ja lääkärit voivat pitää yhteyttä vuodeosaston koronapotilaisiin entistä tehokkaammin. Esimerkiksi jos potilas soittaa kelloa jo pian hoitajan käynnin jälkeen, Murffi voi tulla hänen luokseen.

”Sen sijaan että pukisimme suojavarusteet uudelleen, voimme lähettää robotin potilaan luokse ja kysyä, onko asia kiireinen vai voisiko sen hoitaa seuraavan käynnin yhteydessä”, Nyman antaa esimerkin.

Koronapotilaat toipuvat sairaalan suuressa 12-paikkaisessa salissa, missä myös robotin lataustelakka sijaitsee. Sähkömoottoroidun rungon lisäksi robotti koostuu tabletista ja kaiutinpuhelimesta.

Hoitajat ja lääkärit ohjaavat robottia toisen tabletin avulla osaston kansliasta. Ohjaus on sujuvaa ja nopeaa. Jatkossa robotti siirtyy käyttämään nopeaa ja lähes viiveetöntä 5g-yhteyttä, joka varmistaa luotettavan toiminnan sairaalaympäristössä.

”Robotti ei korvaa ihmistä, mutta tekniikan hyödyntäminen tekee hoitajien työstä aiempaa helpompaa”, osaston ylihoitaja Anu Nyman sanoo.­

”Uuden tekniikan hyödyntämisessä käytön helppous on äärimmäisen tärkeää. Pienellä harjoittelulla robottia on helppoa ohjata. Potilaan puolestaan ei tarvitse tehdä mitään robotin saapuessa sängyn viereen.”

Potilaat ovat ottaneet robotin hyvin vastaan.

”Robotti tuo piristystä arkeen. Sen avulla yhteys hoitajaan saadaan heti. Vanhuksetkaan eivät vierasta robottia, kun se vain on riittävän helppo käyttää.”

Nymanin mielestä työskentely koronaosastolla on kuin työ millä tahansa akuutin hoidon vuodeosastolla, mutta vaikeus ennakoida riskiä lyö leimansa hoitotoimiin.

”Riskitekijöillä on merkitystä, mutta vakava koronatauti voi viedä kenet tahansa sairaalaan.”

 ”Työssä jaksamisen ja talouden kannalta on hyvä, että osa kommunikaatiosta voidaan käydä etänä.”

Merkittävin erityispiirre koronapotilaiden hoidossa on alituinen suojautuminen, joka on hankalaa ja kallista. Koska robotin avulla osa kommunikaatiosta voidaan käydä etänä, on myös suojavarusteiden kulutus laskenut.

”Yksi kertakäyttöinen suojavaatekerta maksaa noin 15 euroa. Työssä jaksamisen ja talouden kannalta on hyvä, että osa kommunikaatiosta voidaan käydä etänä.”

Hoitotyössä on otettu koronakriisin aikana digiloikkia, joista videorobotti Murffi on hyvä esimerkki. Nyman uskoo vastaavien sovellusten yleistyvän sairaaloissa. Tämä kuitenkin vaatii totuttujen hoitotyön rutiinien miettimistä uudella tavalla.

”Kysymme potilailta heidän tullessaan osastolle, mikä on heille paras tapa mitata kipua. Ehkä meidän pitäisi alkaa kysyä myös sitä, mikä olisi heille luontevin tapa kommunikoida hoitajien kanssa. Digitaalisuus muuttaa ihmisten tapoja ja tottumuksia, ja meidän on muututtava siinä mukana.”

Robottia on kehitetty Elisan ja Husin Sustainable Future Accelerator -innovaatio-ohjelmassa.

Lue lisää 5g:stä ja sen hyödyistä.

Lue myös: