[Mainos: Elisa] Kun saa kuntoon nämä puitteet, voi loistaa etätöissä - HS Visio - mainos | HS.fi
MainosElisa

Kun saa kuntoon nämä puitteet, voi loistaa etätöissä

MAINOS Etätyöpöydät syntyvät 5g-yhteyksiä ja etätyötä hyödyntävässä modernissa tehtaassa.

Koska lisätilaa koteihin ei synny sormia napsuttamalla, on kalusteiden muututtava.


29.4. 11:59

Koronavuosi on opettanut etätyöstä yhden asian. Etätöitä tehdään hälyssä ja huonolla ergonomialla.

”Ennen ihmisillä oli yhdistettyjä työ- ja vierashuoneita, mutta nyt sellaisia ei enää juuri ole”, sanoo kalustevalmistaja Selkan toimitusjohtaja Juha Nevalainen.

Koska lisätilaa koteihin ei synny sormia napsuttamalla, on kalusteiden muututtava. Selka tuo toimiston sinne, missä sitä ei ole. Ratkaisuna ovat kompaktit ja ergonomiaa parantavat toimistokalusteet, jotka sopivat niin makuu- kuin olohuoneisiinkin.

”Kalusteen pitää helpottaa työtä, mutta koti on edelleen koti, joten sen pitää olla myös kodinomainen. Periaate onkin, että työajan ulkopuolella työpöytä sopisi vaikkapa ruokapöydän apupöydäksi.”

 ”Olemme aina olleet yritys, joka etsii mieluummin uusia tapoja tehdä kuin luottaa vanhaan.”

Myös Selka on saanut osansa koronavuodesta. Keväällä 2020 yrityksessä elettiin pelottavia aikoja. Vain vuotta aikaisemmin nykyinen toimitusjohtaja Juha Nevalainen ja muutama muu työntekijä olivat pelastaneet julkitilojen ja yritysten kalustamiseen erikoistuneen Selkan konkurssilta ostamalla sen.

”Kun korona alkoi, kaikki tilaukset menivät alta. Yritykset eivät tienneet, mihin rahaa uskaltaa laittaa.”

Ratkaisu löytyi etätyöläisten tarpeista. Vain kuukaudessa rakennettu Selkastore-verkkokauppa alkoi myydä toimistokalusteista räätälöityjä versioita kuluttajille. Satsaus kannatti. Kotikalusteita menee sitä mukaa, kun niitä ehditään valmistaa.

Verkkoyhteyteen haluttiin lisää nopeutta ja varmatoimisuutta, sillä tehtaalla oltiin uudistamassa koko it-järjestelmää.

Talvella Selkassa uusittiin Nastolassa sijaitsevan tehtaan verkkoyhteys. Sopivin ratkaisu oli Elisan 5g-verkko. Jo aiemmin kaikille työntekijöille oli hankittu 5g-puhelimet.

”Olemme aina olleet yritys, joka etsii mieluummin uusia tapoja tehdä kuin luottaa vanhaan”, Nevalainen kertoo.

”Ensimmäinen ajatus oli valokaapelin rakentaminen. Se olisi kuitenkin vienyt kolme kuukautta ja maksanut yli 10 000 euroa, joten päätimme katsoa myös muita vaihtoehtoja.”

Verkkoyhteyteen haluttiin lisää nopeutta ja varmatoimisuutta, sillä tehtaalla oltiin uudistamassa koko it-järjestelmää. Ajatuksena oli moderni tehdas, jossa tiedostot ja suunnitelmat sijaitsevat pilvipalvelussa ja ovat sieltä reaaliaikaisesti käytettävissä ja muokattavissa.

Selkassa uusittiin Nastolassa sijaitsevan tehtaan verkkoyhteys. Sopivin ratkaisu oli Elisan 5g-verkko.

Nyt 5g:n lyhyt latenssi eli viiveettömyys mahdollistaa reaaliaikaisen työskentelyn riippumatta siitä, missä ihmiset ovat. Esimerkiksi suunnittelija ja hitsaaja voivat omilta näytöiltään käydä läpi uuden pöytämallin valmistusta.

”Ihan konkreettisesti hitsarille on apua esimerkiksi siitä, että käymällä 3D-mallia läpi suunnittelijan kanssa, hän tietää, mikä sauma jää näkyviin ja mikä ei.”

 ”Se maksoi satasia ja mikä tärkeintä, näin huippunopea yhteys saatiin meille heti ja ilman raskasta rakentamista.”

Tehtaan verkkoyhteyden hankinta alkoi asiantuntijoiden kuuluvuusmittauksilla. Ne osoittivat 5g-verkon Nastolassa hyväksi. Lopulta tasalaatuisuus päätettiin varmistaa ulkoseinään asennetulla 5g-antennilla, josta yhteys jaetaan wifin kautta tehtaaseen.

”Se maksoi satasia ja mikä tärkeintä, näin huippunopea yhteys saatiin meille heti ja ilman raskasta rakentamista.”

Tehtaan ohessa 5g vauhdittaa Selkan omaa etätyötä. Kun jokaisella työntekijällä on nopea 5g-puhelin, on yhteisöön ja työhön osallistuminen helppoa mistä vain. Usein yhteydet avataan Selkan omien etätyökalusteiden äärestä – onhan omat tuotteet testattava.

”Jo nyt yrityksemme työntekijöistä yli 90 prosenttia asuu 5g-verkon peittoalueella. Sitä mukaa kun verkko kehittyy, etätyöt helpottuvat entisestään ja myös tehtaan yhteydet vain paranevat.”

Lue ja kysy lisää 5g:n hyödyistä yrityksille

Lue myös: