MainosMobilePay

Mobiililompakko mullistaa maksamisen tulevaisuuden – tällä tekniikalla sähköautojen latauksesta tulee superhelppoa

MAINOS Maailmalla QR-koodi on keskeinen maksutapa mobiilimaksamisessa. Nyt se on lyömässä läpi myös Suomessa. Lue, miten maksut sujuvat sutjakkaasti.

QR-koodi on kuin laajennettu viivakoodi. Pieni neliönmuotoinen koodi on myös tehokas lisätiedon lähde.


8.11. 17:14

Älypuhelin on käsiemme ulottuvilla koko ajan. Puhelimella saa yhä useammin myös maksettua –tulevaisuudessa voimme ehkä unohtaa tyystin käteisen rahan ja fyysiset maksukortit.

Mobiilimaksaminen on helppo, nopea ja turvallinen tapa hoitaa maksut. Mobiilimaksusovellus MobilePay löytyy jo yli 2,2 miljoonan suomalaisen älypuhelimesta, ja sitä voi käyttää yli 30 000 maksupisteessä eri puolilla Suomea.

MobilePayn käyttö on verkkokaupoissa todella suosittua, ja kivijalkamyymälöissä maksutavan suosio kasvaa tasaiseen tahtiin QR-koodin yleistyessä.

MobilePayn tuotepäällikkö Risto Hassinen kertoo, että asiakaspalautteen perusteella QR-koodia mobiilimaksamisessa käyttäneet ovat olleet laajasti tyytyväisiä.

”Universaali QR-koodi on vakaa ja turvallinen maksutapa, jonka käyttäjät ovat olleet laajasti tyytyväisiä.”

Älypuhelinten kameroilla ja eri sovelluksilla luettavat QR-koodit mahdollistavat lähitulevaisuudessa yhä useampia asioita. QR-koodi on kuin laajennettu viivakoodi. Pieni neliönmuotoinen koodi on myös tehokas lisätiedon lähde esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoissa.

QR-koodia hyödynnetään maksusovelluksissa ympäri maailman. Suomessa QR-koodin käyttö on levinnyt hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos.

MobilePay on valinnut QR-koodin tulevaisuuden maksutavaksi kivijaloissa, ja tänä vuonna QR-koodin käyttö on jo lähtenyt leviämään.

”Universaali QR-koodi on luotettava, vakaa, turvallinen ja selkeä tapa tunnistaa maksupaikka. Maksukokemus on jokaiselle maksajalle yhtä sujuva. Tanskassa olemme jo siirtyneet puhtaasti QR-koodin käyttämiseen, ja sieltä saatu asiakaspalaute on ollut positiivista”, Hassinen sanoo.

MobilePayn tuotepäällikkö Risto Hassinen toteaa, että QR-koodin avulla maksaminen on vaivatonta niin asiakkaan kuin yrityksen näkökulmasta.

MobilePay on tänä syksynä myös yhdistynyt norjalaisen Vippsin kanssa. Mobiilimaksuyritysten tavoitteena on luoda Euroopan monipuolisin mobiililompakko, jolla voi tulevaisuudessa maksaa useissa eri maissa.

QR-koodin avulla maksaminen on vaivatonta niin asiakkaan kuin yrityksen näkökulmasta.

”QR-koodin lukunopeuden ansiosta maksun käynnistäminen mobiililompakossa tapahtuu sekunnin murto-osissa. Kun maksaminen QR-koodilla sujuu sutjakkaasti, yritysten asiakkaat ovat entistä tyytyväisempiä”, Hassinen sanoo.

Yrittäjä: Näin vastaanotat mobiilimaksut QR-koodeilla – tutustu maksuratkaisuihin

QR-koodin käyttöönotto on yrityksille paitsi kustannustehokasta myös helppoa. Kalliita laiteinvestointeja ei enää tarvita.

Yrittäjä saa itse valita, miten tuo koodinsa näkyville: fyysisenä tarrana vai digitaalisessa näytössä.

MobilePay voi toimittaa yrittäjälle QR-koodi -tarroja tai koodi voidaan lisätä digitaalisen kassajärjestelmän asiakasnäytölle.

”QR-koodin pitää olla helposti asiakkaan löydettävissä. Digitaalisiin näyttöihin saa haluttaessa enemmän ohjeistusta kuin painettuun tarraan. Digitaaliset itsepalvelukassat ja isot, selkeät asiakasnäytöt lisääntyvätkin kovaa vauhtia.”

Kun sovellus lukee QR-koodin, MobilePayn ja kauppiaan väliset taustajärjestelmät puhuvat keskenään. Tarvittavat tiedot välittyvät kassalle.

Kun asiakas siirtyy maksamaan MobilePay-sovelluksessa, puhelimen näytölle tulee esiin vaihtoehto lukea QR-koodi. Tunnistuksen jälkeen sovellukseen ilmestyvät yrityksen tiedot ja maksettava summa.

Maksaminen tapahtuu yhdellä pyyhkäisyllä, ja maksuvahvistus näkyy automaattisesti puhelimen näytöllä maksun jälkeen.

”Kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä”, Hassinen toteaa.

Maksuturvallisuuden kannalta on tärkeää, että mobiililompakon käyttäjä skannaa QR-koodin nimenomaan sovelluksen kautta.

Maksujen huijaaminen väärennetyllä QR-koodilla ei kuitenkaan onnistu. MobilePayn käyttäjä pystyy siirtämään rahaa QR-koodin kautta vain MobilePayhin rekisteröityneille yrityksille. Yrittäjät ovat aikanaan käyneet läpi MobilePayn asiakkaan tunnistamiseen vaaditut vaiheet.

”Kun kuluttaja lukee puhelimensa sovelluksella QR-koodin, järjestelmä tarkistaa, että se kuuluu MobilePayhin rekisteröityneelle kauppiaalle. Varmistamme, että QR-koodi on aito ja meihin kytketty. Sovellus tunnistaa vain MobilePayn varmistamat koodit”, Hassinen kertoo.

QR-koodit ovat mobiilimaksamisessa myös tietoturvallisia. Niiden kautta yrittäjä ei saa tietoa kuluttajasta, vain yksilöivän maksutapahtuman tunnisteen. Maksutapahtuma itsessään on anonyymi.

”QR-koodin käyttöönotto on yrityksille paitsi kustannustehokasta myös helppoa. Kalliita laiteinvestointeja ei enää tarvita.”

Kun sovellus lukee QR-koodin, MobilePayn ja kauppiaan väliset taustajärjestelmät puhuvat keskenään. Tarvittavat tiedot välittyvät kassalle.

Maksun lisäksi QR-koodi voi välittää tietoa mobiililompakkoon liitetyistä kanta-asiakas- ja opiskelijakorttien numeroista sekä ladata lahjakortteja.

”Fyysisiä kanta-asiakaskortteja tai erillisiä sovelluksia ei enää tarvita”, Hassinen toteaa.

Yrittäjä voi seurata ja hallinnoida rahavirtojaan reaaliaikaisesti MobilePayn itsepalveluportaalissa. MobilePay siirtää myös maksutapahtumien tilitykset yrittäjän tilille automaattisesti päivittäin.

QR-koodi voi olla luettavissa digitaalisella näytöltä tai se voidaan tulostaa tarraksi.

MobilePay haluaa mahdollistaa QR-koodin kautta maksamisen kaikkialla kivajalassa, niin kaupoissa kuin sähköautojen latauspisteissä.

Tällä hetkellä sähköauton latauksen maksaminen vaatii pahimmillaan eri tunnukset ja sovellukset jokaiselle latausoperaattorille eri latausasemilla. Yhtenäistä maksutapaa ei ole.

Euroopan komissio antoi viime kesänä ehdotuksen, jolla nykyinen AFI-direktiivi (alternative fuels infrastructure) muutettaisiin sitovaksi asetukseksi. Tässä niin sanotussa jakeluinfradirektiivissä on annettu suuntaviivat vaihtoehtoisten polttoaineiden lataus- ja tankkausinfrastruktuurin säätelylle. Suomessa on säädetty sen pohjalta erityinen jakeluinfralaki.

QR-koodeja skannaava mobiilimaksusovellus voi olla näppärä ratkaisu sähköautojen latauksen maksamisen haasteisiin.

Jakeluinfralailla on pyritty varmistamaan muun muassa se, että vaihtoehtoisten polttoaineiden julkiset lataus- ja tankkauspisteet ovat teknisesti yhteensopivia.

QR-koodeja skannaava mobiilimaksusovellus voi olla näppärä ratkaisu sähköautojen latauksen maksamisen haasteisiin. MobilePay onkin ehdottanut ohjelmistoyritys Qvikin kanssa yhteistyötä sähköautojen latauspisteiden palveluntuottajille.

Palveluntuottajat ovat Hassisen mukaan ottaneet idean kiinnostuneesti vastaan.

”Sähköautojen latauksessa QR-koodi mahdollistaa kaikille edullisen ratkaisun. MobilePay pystyisi toimimaan yhdistävänä tekijänä ilman, että tarvitaan useita erillisiä sovelluksia. Moni osaa jo valmiiksi käyttää maksusovellusta.”

MobilePay ja QR-koodi eivät myöskään vaadi erillisten fyysisten laitteistojen, kuten maksupäätteiden, asennusta ulos Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin. QR-koodi voi olla luettavissa digitaalisella näytöltä tai se voidaan tulostaa tarraksi ja laittaa lataustolppaan kiinni.

”Kun luen tolpalla olevan QR-koodin MobilePayn sovelluksella ja hyväksyn maksun, MobilePayhin liitettyyn maksukorttiin tai tiliin tehdään varaus. Kun lataus on valmis, lopullinen veloitus toteutetaan todellisen kulutuksen mukaan”, Hassinen kaavailee.

Yrittäjä: Näin vastaanotat mobiilimaksut QR-koodeilla – tutustu maksuratkaisuihin

Lue yllä oleva sisältö, ja vastaa kyselyyn! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.

Lue myös: