MainosOP

Yksi ominaisuus kirjanpitäjässä nousee ylitse muiden

MAINOS Kirjanpitäjän tuoma lisäarvo yritykselle on parhaimmillaan huikea. Menestyvän vientiyrityksen toimitusjohtaja ja tilitoimistoyrittäjä kertovat, miten se tehdään ja jakavat vinkkinsä kirjanpitäjän valintaan.

Kärävän toimitusjohtaja Jaakko Soini (vas.) ja Avista-Tilien toimitusjohtaja Juha Mönttinen (oik.) Kärävän varastolla.


16.11. 8:43

Täydellinen luottamus, proaktiivinen ote ja saumaton yhteydenpito. Muutamia esimerkkejä siitä, miten kirjanpitäjä tai paremminkin yrityksen tilitoimisto tuo Kärävä Oy:n toimintaan suurta lisäarvoa.

Jorma Soini perusti maatilan mukaan nimensä saaneen Kärävä Oy:n vuonna 1988 alun perin maatalouden sivuelinkeinoksi. Yrityksen kirjanpitäjäksi valikoitui vuotta aiemmin tilitoimistoyrityksen perustanut saman kylän tuttu yrittäjä Helena Mönttinen Avista-Tilit Oy:stä.

Nyt kumpaakin yritystä johtavat seuraavan sukupolven osaajat. Juha Mönttinen siirtyi Avista-Tilien johtoon vuonna 2000. Kärävä Oy:ssä puolestaan tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2016, jolloin yrityksen toimitusjohtajan paikalle nousi Jaakko Soini.

Uusi toimitusjohtaja keskittyi vientiin, sen ansiosta Kärävä lähti räjähdysmäiseen kasvuun. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli noin 3 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli noin 10 prosenttia. Tällä hetkellä liikevaihto on moninkertaistunut 14,7 miljoonaan euroon, viennin osuus siitä on noin 70 prosenttia.

Jaakko Soinista tuli Kärävän toimitusjohtaja vuonna 2016 sukupolvenvaihdoksen myötä. Uusi toimitusjohtaja laittoi paukkuja vientiin, jonka ansiosta yrityksen viennin osuus liikevaihdosta on kasvanut 10 prosentista 70 prosenttiin.

Yhdessä uusia asioita ratkoen

Kova kasvu ja kansainvälistyminen on vaatinut uusien asioiden opettelua niin vientiyritykseltä kuin tilitoimistoltakin. Viennin kasvu toi mukanaan byrokratiaan liittyviä uusia työvaiheita.

”Kasvun myötä esimerkiksi arvonlisäveroasioita täytyi opiskella. Samoin tullauksiin, rahtiasiakirjoihin ja logistiikkaan liittyvät asiat aiheuttivat aluksi päänvaivaa. Ratkoimme näitä yhdessä tilitoimiston kanssa”, kertoo Jaakko Soini.

Mönttinen muistelee, miten etenkin keskieurooppalaisten maksukäyttäytyminen yllätti – siellä ei käytetä viitenumeroita ja paperiasiat hoidetaan pitkälti manuaalisesti. Tämä aiheuttaa paljon lisätyötä.

”Vältyimme isommilta kommelluksilta, sillä harjoittelimme kaikkia näitä työvaiheita ensin pienillä volyymeilla ja hioimme prosessit kuntoon. Kun systeemit ovat taustalla kunnossa, tämä ei muodostunut kasvun esteeksi”, Soini sanoo.

Juha Mönttinen kannustaa hyödyntämään kirjanpitäjää liiketoiminnan konsultoijana. Tilitoimiston näkemys esimerkiksi ohjelmistojen valitsemisessa ja näiden yhteensovittamisessa voi olla yrittäjälle arvokasta.

Kasvun ja teknologian kehittymisen myötä Kärävä teki laiteinvestointeja ja satsasi uuteen tekniikkaan. Yritys otti käyttöön Procountor-taloudenhallintajärjestelmän sekä Timber Pro -toiminnanohjausjärjestelmän, jotka yhdessä mahdollistavat ajantasaisen raportoinnin.

Uusien ohjelmistojen käyttöönoton yhteydessä tilitoimisto ratkoi pankkien ja kirjanpito-ohjelmien yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä.

”Vanhalla systeemillä olisimme tukehtuneet lippujen ja lappujen määrään. Nyt voimme seurata tilannetta päivittäin järjestelmän avulla”, Soini toteaa.

”Kansainvälistymiseen liittyvät haasteet ovat pitäneet työni mielenkiintoisena, vaikka välillä vauhti on ollut jopa hurjaa”, sanoo Mönttinen.

Selvä roolijako sujuvoittaa yhteistyötä

Sujuva täydelliseen luottamukseen perustuva yhteistyö on molemmille yrittäjille kaikki kaikessa.

”Minulle uutena toimitusjohtajana oli paljon hyötyä siitä, että sama tilitoimisto on hoitanut pitkään yrityksemme asioita. Tunnemme toisemme hyvin ja voin luottaa siihen, että hommat tehdään sovitusti aikataulussa. Tiesin, että voin aina talouskysymyksissä kääntyä Avista-Tilien puoleen”.

Soini liputtaa myös selkeän roolijaon puolesta. Kärävä on ulkoistanut tilitoimistolle kirjanpidon ja palkanlaskennan. Laskutuksen ja reskontran he hoitavat itse. Kaikkea ei ole järkevää ulkoistaa. Laskutuksen ulkoistaminen vaatisi hurjasti enemmän viestintää, koska siihen liittyy paljon sopimusasioita ja toimialaan liittyviä yksityiskohtia.

Uuden sukupolven osaajat. Avista-Tilien toimitusjohtaja Juha Mönttisestä (vas.) ja Kärävän toimitusjohtaja Jaakko Soinista (oik.) on tullut yhteistyön myötä ystäviä myös vapaa-ajalla.

Kärävä hyödyntää Mönttisen osaamista myös liiketoiminnan kehittämiseen. Tilitoimiston näkemyksiä on kuultu erilaisten ohjelmistojen valitsemisessa ja rajapintojen luomisessa. Mönttinen valmistelee Kärävän hallituksen kokouksiin talousraportteja, ja he käyvät yhdessä läpi tilinpäätöksen lukuja ja niiden vaikutuksia.

”Kirjanpitäjän työhön kuuluu paljon sellaisia työvaiheita, joita kirjanpitäjät pitävät itsestään selvinä. Niiden avulla yritys kuitenkin säästää rahaa, joten asioita on hyvä avata yrittäjälle. Tällä tavoin he saavat yhteistyöstä enemmän irti”, Mönttinen kertoo.

Yhteistyö on selvästi kummallekin osapuolelle antoisaa, sillä Mönttinen ja Soini puhuvat toisistaan pelkkää hyvää. Mönttinen kehuu Kärävän ammattitaitoista tiimiä ja talousosaamisen tasoa. Soini puolestaan kiittelee Avista-Tilien proaktiivista otetta. Yhteistyö on tiivistä ja puhelimeen tartutaan viikoittain.

”Kun yhteistyö on helppoa ja sujuvaa, voimme keskittyä omaan tekemiseemme – siihen minkä parhaiten osaamme. Kirjanpitäjän tuoma lisäarvo voi parhaimmillaan olla jokaiselle yritykselle huikea. Sitä se ainakin meille on ollut”, Soini sanoo.

Vinkit sopivan kirjanpitäjän löytämiseen

» Kartoita yrityksesi tarpeet. Tee itsellesi selväksi, minkälaista osaamista kaipaat. Huomioi oman toimialasi mahdolliset erityistarpeet.

» Luottamus on kaikki kaikessa. Kirjanpitäjään täytyy pystyä luottamaan 100-prosenttisesti.

» Pyydä tutuilta yrittäjiltä suosituksia ja kysele kokemuksia.

» Jututa muutamaa kandidaattia ja valitse niistä se, jonka ammattitaitoon luotat ja jonka kanssa synkkaa. Huonosti toimivat henkilökemiat voivat koitua kompastuskiveksi.

» Läheinen sijainti on plussaa. Vaikka lähes kaiken voi nykyään hoitaa myös etäyhteyksin, on hyvä välillä tavata kasvotusten.

» Uskalla kysellä tyhmiä kirjanpitäjältäsi. Todennäköisesti hän tietää paljon enemmän kuin luuletkaan. Kirjanpitäjän tuoma lisäarvo voi parhaimmillaan olla huikea!

Yrittäjän talousvalmennuksesta saat konkreettista apua yrityksesi arjen taloudenhallintaan.

Lue lisää OP:n Yrittäjän talousvalmennuksesta: op.fi/yrittajan-talousvalmennus

Lue myös: