MainosAutorep Oy

Voiko legendaarisen autoyrityksen johtoon nousta nuori nainen? Tätä monet epäilivät – mutta hänestä tuli menestys

MAINOS Brittiautojen harrastajille auto ei ole pelkkä kulkuväline. Yrittäjä Elli Pulkkinen rakastaa autonsa nahkaverhoilun tuoksuakin.

Elli Pulkkisesta tuli brittiautojen fani jo pikkutyttönä. Häntä kiehtoo erityisesti johtamistyö alati muuttuvalla autoalalla.


Elli Pulkkinen antaa tunteiden viedä, kun kyse on englantilaisista autoista. Niiden tuoksu muistuttaa häntä lapsuuden seikkailuista.

”1990-luvulla perheeseemme tuli punainen Land Rover Discovery II. Sillä kuljettiin kouluun, töihin korjaamolle ja kesäisin mökille ja mummolaan”, Pulkkinen kertoo.

Iän karttuessa brittiautojen ajaton muotoilu ja sielukkuus alkoivat kiehtoa häntä yhä enemmän. Kun Pulkkinen sai ajokortin, nuoren naisen ystävät ihmettelivät, miksei tämä vaihtanut Land Rover Freelanderiaan vaikkapa japanilaiseen Toyotaan.

”Ystäväni eivät olleet syntyneet brittiautoperheisiin. He eivät ymmärtäneet, miksi olin valmis viemään autoklassikkoni kerta toisensa jälkeen korjaamolle”, Pulkkinen kertoo.

Jo Pulkkisen isoisä oli automekaanikko ja autohullu. Pojasta polvi parani, ja Pulkkisen isästä kasvoi poikkeuksellisen taitava autoinsinööri.

”Brittiauto tarjoaa kuskilleen ylellisyyden, sielukkuuden ja vapauden tunteen.”

Kun Mauri Pulkkinen aloitti legendaarisen brittiautojen korjaus- ja huoltopalvelu Autorepin palkkalistoilla vuonna 1986, opiskelukaverit olivat kateudesta vihreitä. Työpaikka oli joka insinöörin unelma.

Vuosien varrella Pulkkisesta tuli Autorepin osaomistaja. Vuonna 2014 yritys siirtyi kokonaan Pulkkisen perheelle, ja pitkän aikaa Autorep henkilöityi Mauri Pulkkiseen.

”Yrittäjä-isäni vastaili milloin mistäkin päin maailmaa tuleviin puheluihin, joissa hän konsultoi ulkomuistista brittiautojen tyyppivioista ja niiden korjaamisesta. Olin vakuuttunut, että isäni on maailman paras automekaanikko.”

Autorepissä käy asiakkaita eri puolilta Suomea. Lassi Salmela ja Elli Pulkkinen kertovat, että kuvan Land Rover on tullut korjaamolle määräaikaiseen huoltoon ja lisävarustelusuunnitteluun.

Kun Mauri Pulkkinen menehtyi syöpään keväällä 2022, tytär seurasi hänen jalanjälkiään ja jatkoi isänsä elämäntyötä Autorepin johdossa.

Aiemmin Elli Pulkkinen ei ollut haaveillut korjaamoyrittäjän urasta. Päätöksen paikka tuli odottamatta. Isä eli vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli saanut syöpädiagnoosin.

”Tiesin, että minulla on kolme vaihtoehtoa: laittaa lappu luukulle, myydä firma tai jatkaa sitä, mikä oli isän unelma.”

Pulkkinen tiesi astuvansa isoihin saappaisiin. Samaan aikaan hänellä oli käsiteltävänään suuri suru.

”Jouduin nopeasti siirtymään selviytymisvaiheeseen taatakseni perheemme ja firmamme tulevaisuuden”, Pulkkinen toteaa.

”Olin vakuuttunut, että isäni on maailman paras automekaanikko.”

”Epäilyjä ja ennustuksia oli paljonkin. Minulle sanottiin suoraan esimerkiksi, että mahtaako yritys pysyä pystyssä kolmea kuukautta pidempään minun johtamanani.”

Näytönpaikka jännitti aluksi Pulkkista itseäänkin.

”Sisua kasvatti varsinkin halu turvata 11 työntekijämme perheen elanto. Tahdoin myös kunnioittaa isän elämäntyötä.”

Suruprosessinsa aikana Pulkkinen on saanut kuulla paljon tarinoita isästään, jonka kaikki tunsivat brittiautopiireissä.

”En ollut osannut arvata, kuinka monen ihmisen elämään hän oli vaikuttanut omalla erikoisosaamisellaan.”

Pulkkinen on kiitollinen siitä, että hänen isänsä ennätti siirtää osaamistaan muulle Autorepin väelle.

”Kaikkein tärkein tekijä työssäni on mahtava, sitoutunut henkilökuntamme, mutta olen tyytyväinen myös omaan omaksumiskykyyni”, Pulkkinen sanoo.

Hän on koulutukseltaan elintarviketeknologi. Korjaamoyrittäjänä hän on löytänyt itsestään aivan uusia puolia.

Land Rover edustaa luksusta.

Yrityksen johtotehtäviin Pulkkinen kokee saaneensa eniten eväitä urheilun parista. Ringette-valmentajana hänen on pitänyt saada tiimi toimimaan.

”Autoalalla minulla on isoja ja haastavia vesiä navigoitavana. Tulevaisuudessa fossiilisten polttoaineiden käyttö jää. Ihmiset eivät välttämättä enää omista autoja, vaan liisaavat niitä. Silti haluan ylläpitää artesaaniosaamistamme.”

Nyt vuoden ajan perheyrityksen johdossa toiminut Pulkkinen on onnistunut vakuuttamaan epäilijänsä. Yrityksen henki on positiivinen, ja hän on omasta mielestään onnistunut muutosjohtajana.

”Toiminnastamme on tullut entistä organisoituneempaa, ja olemme kääntäneet katseen tulevaisuuteen. Haluamme jatkossakin ratkaista autojen teknisiä haasteita, ei vain vaihtaa komponentteja.”

Pulkkinen kuvailee suomalaisia brittiautojen harrastajia omalaatuiseksi yhteisöksi. Mukana on paljon suuria persoonia. Monet heistä jakavat Pulkkisen ajatusmaailman: englantilaisen auton valinnassa tärkeintä on tunne, järki jää joskus toiseksi.

”Brittiauto tarjoaa ajajalle ylellisyyden, sielukkuuden ja vapauden tunteen. Auto tuntuu ja näyttää arvokkaalta.”

Autorepin ammattitaitoinen henkilökunta huoltaa brittiautojen lisäksi myös muita autoja – riippumatta merkistä. Kuvassa ovat Elli Pulkkinen, Lassi Salmela, Aleksi Ojala ja Sami Hiidenvesi.

Brittiautoharrastajien rakkaimpia merkkejä ovat esimerkiksi Rover, Jaguar, Rolls-Royce, Bentley ja Aston Martin.

Pulkkisen mukaan Suomessa suurin brittiautojen ryhmä ovat Land Roverit. Britannian kuningasperheenkin suosimia automerkkejä on rekisteröity Suomessa yli 8000.

”Muiden brittiautojen tavoin Land Rovereitakaan ei valita sen perusteella, kuinka hyvin niillä pääsee paikasta a paikkaan b. Auton pitää pystyä kovaan suoritukseen niin metsästysreissulla kuin veneen vetämisessä. Nykypäivänä Land Rover edustaa luksusta”, Pulkkinen kertoo.

Helsingin Konalassa sijaitsevassa Autorepissä huolletaan niin uudet kuin vanhat brittiautot. 1980-luvun alusta lähtien toimineessa yrityksessä englantilaisiin autoihin suhtaudutaan yksilöllisesti ja kunnioituksella.

”Filosofiamme on pelkkää perushuoltoa laajempi. Koska brittiautot ovat omistajilleen aina enemmän kuin kulkuvälineitä, panostamme ennaltaehkäisyyn, turvallisuuteen ja siihen, että asiakkaamme saavat autoistaan kaiken irti, mahdollisimman pitkään”, Pulkkinen sanoo.

”Panostamme siihen, että asiakkaamme saavat autoistaan kaiken irti, mahdollisimman pitkään.”

Autorep on yhden pysähdyksen paikka. Yritys paitsi huoltaa ja korjaa brittiautot myös tarjoaa varaosia ja lisäasennuksia.

”Pystymme toimimaan merkkihuoltoja joustavammin. Pyrimme aina valitsemaan kuluttajalle kustannustehokkaimman vaihtoehdon ja auttamaan kuluttajaa ymmärtämään enemmän autojensa tekniikasta”, Pulkkinen linjaa.

Monille brittiautojen harrastajille on tärkeää vaalia aarteitaan niin, että ne säilyvät hyväkuntoisina tuleville sukupolville.

Tällä hetkellä Autorepissä on huollettavina esimerkiksi Land Rover Series II ja Rolls Royce Phantom. Molempia autoja on Suomessa vain kourallinen.

Elli itse kurvailee brittiautolla, joka on perintö hänen isältään.

”Autoni nahkaverhoilun tuoksu muistuttaa isästä”, Range Roveriinsa rakastunut Pulkkinen kertoo.

Ota yhteyttä – Autorep puhuu sujuvaa brittiautoa

Lue myös: