MainosPlugit Finland

Sähköautojen latausratkaisu taloyhtiöön? Varmista, että ainakin nämä viisi asiaa toteutuvat

MAINOS Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa on yksittäisen latauslaitteen sijasta kyse kokonaisesta latausjärjestelmästä. Se asettaa vaatimuksia turvalliselle ja toimivalle toteutukselle.


Sähköautojen lataamiseen suunnitellussa latausjärjestelmässä on mahdollista ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien erilaiset tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta.

Kun halutaan katsoa tätä päivää pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Jo suunnitteluvaiheessa on hyvä huomioida, että latausratkaisuun on mahdollisuus lisätä latauslaitteita tarpeen kasvaessa.

Nämä viisi asiaa on kannattaa varmistaa heti suunnittelun alussa:

1. Lataaminen on turvallista. Sähköautojen lataamisen tulee olla turvallista. Latausjärjestelmä tulee suunnitella niin, ettei se kuormita kiinteistöä eikä aiheuta vaaraa käyttäjille tai sivullisille. Turvallisin tapa ladata autoa on lataamista varten suunniteltu latauslaite.

2. Useampi sähköauto voi ladata samanaikaisesti. Sähköautoilijan toive on, että joka aamu voi lähteä liikkeelle täydellä akulla. Kun lataaminen pääsääntöisesti tapahtuu yön aikana, se tarkoittaa, että useampi auto lataa samaan aikaan. Latausjärjestelmässä kuormitusta hallitaan niin, että kaikille lataaville ajoneuvoille tarjotaan mahdollisimman paljon energiaa.

3. Lataamisesta aiheutuvat kustannukset voidaan kohdistaa. Osa autoilevista asukkaita ajaa satoja kilometrejä päivässä, osa vain muutamia. Siinä missä polttoaineen kulutus vaihtelee, vaihtelee myös ladattavan sähkön kulutus.

Taloyhtiössä on syytä varmistaa, että kulutettu energia veloitetaan todelliseen mittaukseen perustuen. Latauslaite tunnistaa käyttäjän ja laite mittaa kulutuksen. Näin lataamisesta aiheutuvat kulut voidaan ohjata suoraan lataajalle, eikä kenenkään tarvitse maksaa naapurin latauksista. Mikäli lataajalla on työsuhdeauto, voidaan latauskulut ohjata tunnistuksen perusteella myös työnantajalle.

4. Latausratkaisu sisältää ammattimaisen kartoituksen, suunnittelun, asennuksen, huollon ja ylläpidon. Latausratkaisu kannattaa tilata ammattilaiselta. Siinä missä vesi tulee kiinteistöön yhdestä putkesta ja ilman vuotoja, myös latausratkaisun tulee toimia, siten kun sen on tarkoitettu toimivan. Asiantunteva kumppani ymmärtää käyttäjän tarpeet, kiinteistön resurssit ja rakentaa latausratkaisun kohteeseen ja tarpeeseen soveltuvaksi.

Taloyhtiöille kivuttomin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu. Tällöin taloyhtiön ei itse tarvitse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa, vaan yksi kumppani hoitaa kaiken. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, miten asukkaiden lataamiseen liittyviin kysymyksiin vastataan. Yksi vaihtoehto on latauskumppanin tarjoamaan ylläpitoon kuuluva asiakaspalvelu, joka vastaa kysymyksiin ja voi esimerkiksi avustaa ongelmatilanteissa etänä.

5. Latausjärjestelmä ja latauslaitteet tukevat alan kehittyvää teknologiaa. Kun latauslaitteet edustavat alan kovinta kärkeä, ne täyttävät tiukimmatkin kansainväliset sähkö-, laatu- ja turvallisuusstandardit. Uusimpia teknologisia kehitysaskelia on ollut aiemmin mainittu työsuhdeautoilijoiden latausmaksujen kohdistaminen suoraan työnantajalle. Se mahdollistaa helpon ja vaivattoman työsuhdeautoilijan kotilatauksien laskujen ohjauksen.

Miten varmistan onnistuneen projektin?

Sähköautojen latausjärjestelmän hankkimisen suunnittelu on hyvä aloittaa keskustelemalla taloyhtiössä osakkaiden tarpeista. Vaikka ladattavia autoja ei vielä osakkeessa olisi, se ei tarkoita, etteikö joku sellaista suunnittelisi. Esteenä saattaa olla puutteellinen kotilatausmahdollisuus.

Kun tarve taloyhtiössä on ilmennyt, ota yhteyttä Plugitin asiantuntijaan, hän sopii kanssasi kartoituskäynnin. Kartoituksella selvitetään hankkeen kannalta oleelliset tekijät, kuten kiinteistön sähköliittymä, asennuspaikat sekä lataustarpeet. Taloyhtiönä saatte hankkeesta alustavan suunnitelman sekä budjettihinnan tai tarjouksen toteutukselle. Kun kustannukset ovat selvillä, on asiasta keskusteleminen yhdessä taloyhtiön asukkaiden kanssa huomattavasti yksinkertaisempaa.

Nämä asiat kuuluvat Plugit Finlandin latausratkaisuun

Järjestelmätoimitus on yksi osa latausratkaisua. Tämän lisäksi taloyhtiöt haluavat usein myös apua latauspisteiden operointiin.

Käyttäjähallinta

Kuka saa ladata ja kenelle latauskulut kohdistuvat? Sovelluksen avulla voi seurata myös lataustapahtumia ja selata lataushistoriaa.

Maksatuspalvelu

Ladatun energian kuukausittainen veloitus sovitulla tavalla joko maksukortilta tai laskuttamalla.

Asiakaspalvelu

Vuorokauden ympäri numerossa 020 350 330. Asiakaspalvelu voi aloittaa ja lopettaa latauksen, irrottaa latauskaapelin lukituksen laturin päästä tai uudelleen käynnistää latauslaitteen. Se myös neuvoo maksuasioissa.

Huolto

Plugitin asentamilla laitteilla on kahden vuoden On site –takuu, eli vikaantunut laite huolletaan tarvittaessa paikan päällä tai vaihdetaan uuteen.

Kokemuksia Plugitin palveluista

Mikä kotilataamisessa on parasta? Lue sähköautoilijan kokemuksia täältä.

Terveiset hybridiautoilijalta ja latausratkaisua harkitsevalle, katso video täältä.

Lue myös: